ChatGPT: potentie voor accountants

Tegenwoordig lijkt iedereen het wel over ChatGPT of AI te hebben, daarom kan ik er ook niet aan ontkomen om het er ook over te hebben. Maar wat is er dan beter om dan gewoon ChatGPT gewoon zelf eens te laten uitleggen hoe het werkt en ook vooral hoe het ingezet kan worden in de accountancy of financiële sector.

Dit is de reactie van ChatGPT:

Als een taalmodel dat getraind is door OpenAI, werk ik door gebruik te maken van geavanceerde algoritmes en kunstmatige intelligentie om tekst te genereren en vragen te beantwoorden. Ik ben in staat om een breed scala aan onderwerpen te begrijpen en kan zowel vragen beantwoorden als teksten genereren in verschillende talen, waaronder het Nederlands.

Mijn toepassingen zijn zeer divers. Ik kan bijvoorbeeld gebruikt worden om teksten te genereren, zoals nieuwsartikelen, rapporten, blogs of marketingmateriaal. Daarnaast kan ik ook worden ingezet voor taalkundige taken, zoals vertalingen, samenvattingen, antwoorden op vragen of automatische samenvattingen van lange teksten. In de accountancy of financiële sector kan ik bijvoorbeeld worden ingezet om financiële rapporten te genereren, analyses te maken van grote datasets, of om tekstuele informatie uit contracten te extraheren.

Een van de belangrijkste voordelen van mijn toepassingen is dat ik in staat ben om snel en efficiënt grote hoeveelheden informatie te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het automatisch analyseren van financiële gegevens of het snel samenvatten van belangrijke informatie uit een groot aantal rapporten. Ik kan ook helpen bij het identificeren van trends en patronen die anders mogelijk over het hoofd gezien zouden worden.

In de accountancy en financiële sector kan ik bijvoorbeeld worden ingezet om financiële rapporten op te stellen of te analyseren. Ik kan automatisch financiële gegevens van bedrijven analyseren en visualiseren, waardoor trends en patronen in de financiële prestaties van een bedrijf duidelijker worden. Dit kan helpen bij het maken van beslissingen over bijvoorbeeld investeringen of financiële planning.

Ik kan ook worden ingezet om automatisch belangrijke informatie uit contracten te extraheren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het analyseren van leaseovereenkomsten of leningsovereenkomsten. Door de tekstuele informatie uit deze documenten te extraheren, kunnen belangrijke gegevens zoals betalingsvoorwaarden, rentetarieven of looptijden snel en gemakkelijk worden geïdentificeerd.

Een ander toepassingsgebied waarvoor ik geschikt ben, is het automatisch identificeren van risico’s en kansen op basis van financiële gegevens. Door grote hoeveelheden financiële gegevens te analyseren en te vergelijken met historische gegevens, kan ik patronen en trends identificeren die kunnen wijzen op potentiële risico’s of kansen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij het analyseren van beursgenoteerde bedrijven of bij het beoordelen van potentiële investeringen.

Tot slot kan ik ook helpen bij het automatiseren van financiële processen. Door gebruik te maken van automatiseringstools zoals robotic process automation (RPA) kan ik routinematige taken zoals het verwerken van facturen of het bijwerken van boekhoudkundige gegevens automatiseren.

Nu wordt het een interessant verhaal, want blijkbaar kun je het ook inzetten om bijvoorbeeld een beschrijving te maken van een set financiële gegevens. Via een api kun je dus het taalmodel aanroepen en daarnaast via een pd.read (Python) een file inlezen met financiële gegevens. Na het instellen van de api en het inlezen van de data file, kun je erna een lijst maken van de financiële gegevens. Vervolgens zet je het taalmodel aan het werk om aan de hand van deze lijst de gegevens te analyseren. Wat je feitelijk doet is hetzelfde als in de chatbalk bij ChatGPT: de gegevens zijn namelijk je vraag en het taalmodel gaat aan de hand van de kansberekeningen, je vraag en zijn getrainde dataset (tot en met 2021) een tekst maken om je vraag te beantwoorden.

Wel zul je voor de api-connectie moeten betalen, wat ook weer van het model afhangt. Bijvoorbeeld het “Davinci” model is het meest krachtige model en kost USD 0.02 per 1.000 tokens (1.000 tokens is ongeveer 750 woorden).

We moeten niet vergeten dat ChatGPT nog relatief jong is en sinds vorig jaar pas beschikbaar. Ook de data-sets waarop de AI getraind wordt lopen tot en met 2021, waardoor het laatste jaar/anderhalf jaar er qua informatie niet in zit. Naarmate de tijd vordert zal dit steeds meer verfijnd worden en voorlopig is het dan ook verstandig om kritisch te blijven nadenken. Maar de potentie is er…. ook voor accountants!

Schrijf je in voor updates

Schrijf je hier in om op de hoogte gesteld te worden van nieuwe artikelen

Vragen?

Als je een vraag wilt stellen, stuur dan een e-mail naar questions@casualcompliance.com

×