Waar haal je het vandaan?

Een uitdaging voor compliance professionals in de accountancy is dat het beroep nog zo jong is, dat het aanbod aan opleidingen, cursussen, boeken en tijdschriften niet enorm groot is. Wat er is, is veelal niet toegespitst op accountancy. En waar bijvoorbeeld de NBA wel een community heeft voor accountants die compliance officer zijn, richt die zich niet expliciet op compliance officers in de accountancy.

Het leek me daarom niet gek om hier wat kennis bronnen te verzamelen. Niet compleet, en ik geef geen garanties over kwaliteit vooraf, maar dit zijn wel bronnen die ik durf aan te raden.

Om te beginnen zijn daar natuurlijk de relevante beroepsorganisaties. De enige echte beroepsorganisatie is de Vereniging van Compliance Officers met een aparte Kennistafel accountancysector. Iedereen die een compliancefunctie heeft bij een accountantskantoor of -organisatie zou hier lid van moeten zijn.

Daarnaast heb je nog wat aanverwante verenigingen, zoals de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, het Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming voor privacy en compliance en de Information Systems Audit and Control Association voor de IT kant van compliance. Het Nederlands Compliance Instituut is een beetje hybride organisatie. Enerzijds een commerciële club, maar anderzijds doen ze wel veel voor de ontwikkeling van het compliancevak dat het commerciële overstijgt.

Opleidingen voor het vak van compliance officer in de accountancy bestaan nog niet in Nederland. Vanzelfsprekend is een accountantsopleiding of een studie rechten een prima start, maar daarna zal je toch nog wat meer willen. Persoonlijk zou ik zeker een opleiding “bij de buren” aanraden. Bijvoorbeeld de Executive Master bij de VU, een opleiding tot CCP bij eerder genoemd NCI of een opleiding tot CCO bij NIBE-SVV. Er is meer aanbod, maar dit zijn wat suggesties waar ik enige ervaring mee heb of waar ik van collega’s goede ervaringen heb gehoord. Let wel op dat de laatste twee opleidingen aangeven dat je met die opleiding ingeschreven kan worden in het openbare register van compliance professionals van DSi, maar dat is alleen waar als je aan alle voorwaarden voldoet. Even goed lezen dus, voor je tegen teleurstellingen aanloopt. Naast deze completere opleidingen wijs ik nog graag op kortere cursussen. Het aanbod is daar enorm, dus alle AVG, WWFT, Wta en dergelijke trainingen zal ik niet benoemen. Wel noem ik graag het aanbod van de SRA specifiek gericht op compliance. NBA Opleidingen heeft ook een specifiek aanbod, maar net als de NBA zelf, is dit vooral gericht op accountants die werkzaam zijn in compliance en niet op compliance officers die werkzaam zijn in de accountancy.

Tenslotte noem ik graag nog een lijst online toegankelijke tijdschriften, websites, of hoe dat tegenwoordig formeel zou moeten heten:

De Compliance Officer, een uitstekend, sterk thematisch opgezet, en gratis online en offline te lezen vakblad.

Accountant, het vakblad dat accountants lezen en ook voor compliance professionals in deze sector interessant is.

Accountancy Vanmorgen, een opmerkelijk goed en gratis periodiek dat de sector heel dicht op de huid volgt. Veel en goede aandacht voor tuchtzaken, wwft-gerelateerde kwesties en andere zaken die voor compliance officers echt relevant zijn.

Het Financieele Dagblad, een betaald dagblad dat zich sterk richt op de financiële sector, inclusief accountancy. Heeft soms een wat sterke mening, maar is alleen al vanwege de berichten uit de wandelgangen gewoon onmisbaar.

Tijdschrift voor Compliance, een bepaald prijzig vakblad op wetenschappelijk niveau over het vak.

Risk & Compliance, een online internationale nieuwsbrief, vrij breed van opzet en duidelijk primair gericht op de financiële sector. Maar zonder meer boeiende en nuttige onderwerpen ook voor de accountantssector.

ComplianceX, een soort online glossy die alleen al door de presentatie het vak bijna sexy weet te maken.

Gerelateerde berichten

Schrijf je in voor updates

Schrijf je hier in om op de hoogte gesteld te worden van nieuwe artikelen

Vragen?

Als je een vraag wilt stellen, stuur dan een e-mail naar questions@casualcompliance.com

×